گزارش اقتصاد خلاق دبی
رونمایی از گزارش تحولآفرین اقتصاد خلاق دبی توسط لطیفه بنت محمد
در راستای چشمانداز والای شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، معاون رئیسجمهور و نخستوزیر امارات متحده عربی و حاکم دبی، برای تبدیل دبی به مرکز جهانی فرهنگ، کانون خلاقیت و قطب پررونق استعدادها، والاحضرت شیخه لطیفه بنت محمد بن راشد آل مکتوم، رئیس هیئتمدیره اداره فرهنگ و هنر دبی (Dubai Culture)، از گزارشی با عنوان «دبی خلاق: پیمایش چشمانداز خلاقیت آینده» رونمایی کرد. این ابتکار بخشی از تلاشهای اداره فرهنگ دبی برای پیشبرد اهداف استراتژی اقتصاد خلاق دبی است.
مشارکت با DinarStandard و اهداف گزارش
این گزارش که با همکاری DinarStandard، شرکت مشاورهای خصوصی در حوزه رشد استراتژیک و تأثیرات جهانی مسئولانه، تهیه شده است، به بررسی دستاوردهای دبی در حوزه صنایع فرهنگی و خلاق، عوامل کلیدی مؤثر در تحقق چشمانداز فرهنگی این شهر، و همچنین ارائه دادههای قابلتوجه در مورد تحولات این بخش پرداخته است. این گزارش تحلیلی جامع از عملکرد بخش خلاق و فرصتهای متنوع سرمایهگذاری در این حوزه ارائه میدهد.
نقش خلاقیت در شکلدهی آینده دبی
والاحضرت شیخه لطیفه تأکید کردند که خلاقیت نهتنها نیرویی فرهنگی و اجتماعی است، بلکه یکی از ارکان اقتصادی مهم برای شکلدهی به آینده جوامع و شهرها نیز محسوب میشود. ایشان در اینباره گفتند:
«دبی با طی کردن مسیری فوقالعاده و دستیابی به موفقیتهای چشمگیر، خود را به عنوان یک مرکز اقتصادی و فرهنگی برجسته جهانی تثبیت کرده است. تحت رهبری شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، دبی به یک مغناطیس برای جذب استعدادها و سرمایهگذاران از سراسر جهان تبدیل شده است. این شهر با سیستم اقتصادی پویا، ابتکارات بلندپروازانه و فرصتهای بیپایانی که برای خلاقان و کارآفرینان فراهم میکند، نقش پیشرو خود را در اقتصاد خلاق و شکلدهی آینده فرهنگ و هنر تقویت کرده است.»
دادهها و دستاوردهای کلیدی گزارش
گزارش «دبی خلاق» نشان میدهد که اقتصاد خلاق، نیروی اقتصادی بزرگی در سطح جهان است و 6.1 درصد از اقتصاد جهانی را تشکیل میدهد که ارزش آن به 4.3 تریلیون دلار میرسد. در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA)، امارات متحده عربی در سال 2021 بزرگترین بخش خلاق را به خود اختصاص داده است.
براساس چارچوب آمار فرهنگی دبی و دادههای منتشرشده توسط مؤسسه آمار و دادههای دبی، صنایع فرهنگی و خلاق دبی در سال 2022 موفق به تولید 21.96 میلیارد درهم ارزش افزوده شدند که معادل 4.6 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) این امارت است. همچنین این گزارش نشان میدهد که در دبی 47,544 شرکت در بخشهای خلاق فعالیت میکنند که برای 175,727 نفر اشتغالزایی کردهاند.
در سال 2023، دبی میزبان 898 پروژه سرمایهگذاری مستقیم خارجی (FDI) در صنایع فرهنگی و خلاق بوده که در مجموع 11.8 میلیارد درهم سرمایه خارجی را به این بخش جذب کرده است. علاوه بر این، دبی خانه بیش از 40 درصد از استارتآپهای خلاق منطقه است که هر کدام بیش از 1 میلیون دلار سرمایهگذاری جذب کردهاند؛ از جمله این استارتآپها، 306 شرکت در دبی مستقر هستند.
دبی، قطب جهانی صنایع خلاق و فرهنگی
خانم هاله بدری، مدیرکل اداره فرهنگ دبی، تأکید کردند که دبی با رهبری الهامبخش و محیط جذاب قانونی و سرمایهگذاری خود، جایگاه خود را به عنوان یک قطب جهانی برای صنایع فرهنگی و خلاق تقویت کرده است. ایشان اظهار داشتند:
«گزارش دبی خلاق بازتابدهنده عملکرد و واقعیت بخش فرهنگی دبی و توانایی آن در شکلدهی به آیندهای روشن است. یافتههای این گزارش انگیزهای قوی برای اعضای جامعه خلاق دبی ایجاد میکند و افقهای جدیدی را برای آنها میگشاید. این گزارش با الهامبخشی به نوآوری و حمایت از استعدادها و کارآفرینان، به تقویت صنایع فرهنگی و خلاق دبی کمک میکند.»
رویدادها و رتبههای بینالمللی دبی
این زیرساختهای قوی و محیط کسبوکار حمایتکننده، دبی را قادر ساخته است تا میزبانی اجلاس فرهنگی شهرهای جهان (World Cities Culture Summit) 2024 را برای اولین بار در منطقه MENA و همچنین کنفرانس عمومی شورای بینالمللی موزهها (ICOM) 2025 را برای اولین بار در خاورمیانه، آفریقا و جنوب آسیا بر عهده گیرد.
علاوه بر این، دبی برای دومین سال متوالی در سال 2023 در شاخص Global Power City Index در شاخص تعامل فرهنگی، رتبه اول منطقهای و چهارم جهانی را کسب کرده است.
آینده صنایع خلاق دبی
این گزارش روندهایی را که در سالهای آینده بخش خلاق دبی را شکل خواهند داد، نیز مشخص کرده است. دبی قصد دارد با پذیرش راهحلهای نوآورانه، حمایت از فناوریهای پیشرفته مانند هوش مصنوعی، واقعیت افزوده، و بلاکچین و ایجاد تعادل بین پیشرفت فناوری و نوآوری پایدار، در عین حفظ هویت فرهنگی خود، به جایگاه یک مرکز نوآوری جهانی دست یابد.
گزارش همچنین بر استفاده از راهحلهای فناوری مقرونبهصرفه برای SMEها، پروژههای دولتی تأمین مالیشده و آزمایشگاههای نوآوری عمومی تأکید دارد. افزون بر این، بر مدلهای تجاری ترکیبی که عملیات فیزیکی و دیجیتال را یکپارچه میسازند، تمرکز شده است.
نتیجهگیری
بخش خلاق دبی نهتنها به عنوان یک نیروی اقتصادی قدرتمند بلکه بهعنوان عاملی برای غنای فرهنگی، ایجاد فرصتهای اقتصادی و تقویت گردشگری فرهنگی نقشآفرینی میکند. این شهر با توسعه زیرساختهای نوآورانه، زیباییشناسی هنری و تلاش برای حفظ اکوسیستمهای طبیعی، جایگاه خود را بهعنوان یک مرکز جهانی برای هنر و فرهنگ محکم کرده است.